28 Ağustos 2012 Salı


Karikatürcü arkadaşımız Metin Açıkgöz’ü kaybettik.
Üzüntümüz büyük.


Dünkü haberlerde “Senarist Metin Açıkgöz’ü kaybettik.” başlığı ile verilen haberi okuyanlardan çok azı Metin Açıkgöz’ün İzmir’li Çizerler grubunun oluşumunda önemli bir rolü olduğunu biliyordur.
O bizim karikatüre birlikte başladığımız, karikatür adına bir çok şeyi paylaştığımız bir arkadaşımızdı. İyi bir çizerdi. Sonraki yıllarda ilgisini senaryo alanına yöneltti ve bu alanda tanındı , başarılı oldu.
1983 yılıydı. O tarihlerde Buca, İzmir’in uzak, zor ulaşılan bir semtiydi. Öğrencisi olduğum Hukuk Fakültesi Buca’ya yeni taşınmıştı. Konak’tan 40 dakikaya varan bir yolculukla otobüsle gidip geliyorduk. Bir gün elimde Turhan Selçuk’un Milliyet yayınlarından basılan Söz Çizginin albümü ile otobüste iken, elimde albümü görüp yanıma gelen Metin’le bu vesileyle tanıştık. O da Buca’daki Eğitim Fakültesi Tarih Bölümünde okuyordu. Ben zaten o sıralar, karikatürle ilgilenenlerin bir araya gelebileceği bir ortam oluşması için kendi fakültemin kantinlerine karikatüre ilgi duyan arkadaşlarla bağlantı kurmak istediğime dair ilanlar asıyordum. (O tarihte internet filan da yoktu) Metin’le karşılaşıp tanışmamız sonucu bu girişim daha da genişlemiş oldu. O da oturduğu semtte çok yakın bir arkadaşı olduğunu, ona haber verebileceğini söyledi. Yakın arkadaşım dediği Kemal Buluş’tu. Bu şekilde giderek genişleyen bir ağ şeklinde İzmir’li genç çizerler bir araya gelip her hafta cumartesi günü saat 14.00 ten itibaren İzmir Devlet Resim Heykel galerisinde toplanmaya başladık. O tarihlerde, 12 eylül darbesi sebebiyle derneklerin faaliyetine son verildiğinden, eskilerle bağlantımızı da bir süre sonra sağlayabildik. İşte o günlerde tam bir karikatür sevdalısıydı Metin. İzleyen zaman dilimi içinde çalışmalarımızı Resim Heykel Galerisi’nde açtığımız bir sergide bir araya getirdik. İşte o sergiden bir fotoğraf:
Ayaktakiler; Engin Boğaz, Murat Güzeldere , Kürşad Koçak, Tan Cemal Genç, Fethi Gürcan Mermertaş, Metin Açıkgöz, Serdar Dağtaş, İbrahim Uslu, Figen Sandı (Koç) Cem Koç,
Oturanlar; Metin Çakmakçı, Mustafa Yıldız, Orhan …, İbrahim Tunçer.
                                                                                                           Cem Koç

1994 yılından bu yana televizyon dizileri için senaristlik yapan Metin Açıkgöz dün hayatını kaybetti.
İSTANBUL - AA - Senarist Metin Açıkgöz (49), geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti.
2 hafta önce beyin ameliyatı geçiren Açıkgöz, İstanbul'da istirahat ettiği evinde dün gece geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.
Açıkgöz'in cenazesi, yarın Ataşehir Mimar Sinan Camisi'nde kılınacak öğle namazının ardından toprağa verilecek.
1963 yılında İzmir'de doğan Açıkgöz, 9 Eylül Üniversitesi Tarih Bölümü'den mezun oldu. "Reyting Hamdi", "Yasemince", "En Son Babalar Duyar", "Yalancı Romantik", "Çocuklar Duymasın" ve "Zengin Kız Fakir Oğlan" projelerinde çalışan Açıkgöz, evli ve 2 çocuk babasıydı.
***
en son, önceki gün (cumartesi) ameliyat olduğu için Metin’in ziyaretine gitmiştim, meğer son görüşümmüş.. bu da metin’in bir karikatürü...
Faruk Karaçay
ileti / 28 Ağustos 2012_ 00:59